top of page
Zoeken
Foto van schrijverRene Knecht

The Secret: toegepast naar verkopen

Bestsellers als “The Secret“ en “Denk Groot en Word Rijk” geven succesformules om rijk te worden…. als je het maar graag genoeg wilt … In de “instant-geluksindustrie” wordt veel geld verdiend: dat is steeds zo als je transformaties belooft.

Transformaties zijn een bekend sprookjesthema

In de personal development industrie leert men soms ook  dat mensen pas veranderen en tot inzicht komen als ze diep hebben gezeten.

Als mensen bijv. alles kwijt raken zijn ze soms bereid wel te veranderen waardoor als bij wonder hun leven zich herstelt en vaak nog beter wordt dan voorheen. Het is ook een sprookjesthema en een filmthema dat aanslaat. Eveneens in religies en de alchemie vindt men deze thema’s terug.

Waar is “The Secret” hier aan het werk?

In dezelfde personal development industrieën (= alle coaches en opleidingen /programma’s rond persoonlijke ontwikkeling) heeft het men het vaak, niet altijd, over doelen formuleren, visualiseren waardoor dromen realiteit kunnen worden. Het is idd. zo dat mensen die ‘doelgericht’ denken (left brain) waarschijnlijk sneller hun doelen bereiken en materialiseren, dit lijkt me intuïtief logisch. Als je doelen opschrijft en die visueel ondersteunt en je bent er veel mee bezig zul je mogelijks meer kans hebben om vooruit te gaan. 

Toch zie je ook (en de meerderheid)  dat velen er niet in slagen hun doelstellingen te verwezenlijken m.b.v. deze technieken. Denk aan de goede voornemens met nieuwjaar enz.

Wat is het verschil tussen diegenen die ‘niet slagen’ en ‘wel slagen’?

Als je er niet in slaagt iets te bereiken dat je hebt voorgenomen dan kan dit te maken hebben met het oude niet kunnen loslaten zodat je dat oude blijft aantrekken. 

le questionnement aide le client à rompre avec ses habitudes la seule constante est le changement  (manuel FR – Differentiation Selling; p.20  – 2010-2012)

Je kunt dit bijv. ervaren met  het eindelijk opruimen van die kast of de zolder: dit geeft een gevoel van opluchting, je laat iets los. (al die oude cursussen bij het oud papier) Je geest wordt plots helderder.

Dat kan ook zo zijn met verstikkende relaties, een werkgever verlaten die demotiverend werkt, oude gewoontes, …

Soms moeten de omgevingsvariabelen (externe factor) eerst opgekuist worden: nieuwe vrienden, ander werk, verhuizen, … Soms is er een goeroe nodig die jou eens de waarheid zegt of tot inzicht brengt. Ook een kind kan de waarheid zeggen  dat hoeven niet altijd slimme volwassenen te zijn. Soms gebeurt het na shocks , soms na verloop van tijd als men alles kwijt is, men zijn werk verliest, als werknemers weglopen/ontslag nemen, men 10 contracten achter elkaar verliest, burnouts,  … Sommige mensen veranderen nooit lijkt het. Men heeft er zich bij neergelegd (‘ik ben zo’) of er zijn zware verborgen agenda’s, emotionele patronen, …

Anderen veranderen pas als ze diep in de ‘shit’ zitten. Ze geven het dan op (= loslaten) waardoor de verandering plots wel gaat. In die zin lossen veel problemen zich vanzelf op vaak aan hoge kostprijs zoals herstructureringen, afscheid nemen, of terug vanaf NUL beginnen.

Kort: een verandering zal pas slagen als men ook het oude gedrag dat vaak leidt naar de huidige situatie ook kan loslaten. Daar wringt het schoentje. Want hoe doe je dat? Hoe kun je patronen breken?

Toegepast naar verkopen (en de verkoper?)

Klanten zullen pas veranderen: niet omdat ze overtuigd zijn dat wat jij als verkoper aanbeveelt echt wel goed voor hun is … (dat is het gemakkelijkste en dat is voor achteraf als de klant zijn aankoop moeten justifiëren/rationaliseren, je hebt hier geen verkooptraining voor nodig als je expert bent in je vakgebied) ==> zij zullen pas veranderen als zij het gedrag, gewoontes, triggers, die hun vandaag in die status quo situatie houden kunnen loslaten.

In de nieuwsbrief van vorige week spreek ik over oorzaken van gedrag dat bepalend is voor je resultaten. Je kunt het hier nog eens lezen

Vaak zijn we ons niet bewust van deze oorzaken, daarom zijn er verkopers nodig om de klant bewust te maken dat er iets veranderd is waardoor hun huidige situatie mogelijks geen optie meer is. Nuancering: de klant overtuigt zichzelf hiervan, wij kunnen dat niet. In het geschreven woord kan ik dit niet altijd op de juiste manier weergeven of uitleggen want er is geen interactie zoals in een workshop. Je moet het ervaren. Dit is geen boekenwijsheid.

Luister ook eens naar deze audio over veranderingsblindheid en dan weet je als verkoper waarom je bestaat.

Veranderingsblindheid (1 min, 37 sec)  

Zware boterham? De toepassing is zeer simpel: de vragen stellen zijn niet zo moeilijk te leren, dat kan op een halve dag. Je kunt ze nog altijd opschrijven, dat doe ik zelf ook want ik heb geen goed geheugen als ik in interactie ben en gefocust ben op de klant.  

Het zijn vooral de antwoorden en het proces die tellen! = de klant laten stilstaan en laten nadenken over zijn huidige situatie. Dat kan voldoende zijn om het wonder te laten geschieden. Toch bestaan toeval of wonderen niet:  Als iemand jou overtuigt van iets dan gebeurt dat vaak op deze manier: we staan er niet genoeg bij stil om dit op te merken. Als je dit nu wel eens bewust gaat toepassen dan zie je dat het niet zo moeilijk is. Velen gingen u voor … en overtuigden zichzelf dat het op deze manier aangenamer verkopen is: verkopen met de wind in de zeilen.

Als je bereid bent om je oude manier van verkopen los te laten kan dit een transformatie teweeg brengen.

Sommigen kregen loonopslag, beter werk, …. de ene transformatie trekt de andere aan: veranderingen zijn gelinkt aan elkaar. Het is geen toeval.

Het geeft in ieder geval meer rust en meer zelfvertrouwen : toch wel belangrijke ingrediënten voor ‘geluk’  in de woorden van de personal development-industrie.  Je kunt het overwegen.

Tot na de zomer zijn er enkel inhouse seminars of 1-op-1 coachings.

Succes, mvg, Rene


grts, Rene Knecht

Copyright © 2010-2016, René Knecht

Differentiation Selling is Registered in US Patent and Trademark Office. Differentiation Selling is Registered in The Benelux Office for Intellectual Property (BOIP)

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page