top of page
Zoeken
Foto van schrijverRene Knecht

Social Selling of Social Dating

Social Selling is actueel: hoe gaan we hiermee om?

Social Selling houdt in dat je online via sociale netwerken relaties gaat opbouwen met klanten. Het middel is interactie. Als er geen interactie is dan ben je met niet meer bezig dan marketingpromotie.  Geen interactie = geen verandering, geen verkoop

Voorbeelden van wat social selling niet is – Als je gaat twitteren dat je koffie drinkt op een terras in Brugge is dat fijn, maar dit creëert geen interactie – Als je gaat posten op Linkedin dat je een belangrijke presentatie gaat geven, dan is dit wel interessant maar het creëert geen interactie (tenzij je informatie hierover weggeeft) Het is niet verkeerd om deze promotionele berichten de wereld in te sturen, maar het leidt niet naar verkoop of een relatie met potentiële klanten.

Voorbeelden van effectieve social selling waar we inspiratie kunnen halen Linkedin Groups – start of reageer op discussies in Linkedin groups op voorwaarde dat de Linkedin groep volwaardige discussies heeft. In een groep die gekenmerkt wordt door losse promotionele  berichten heeft dit geen zin. In de anarchie van internet is dit onvermijdelijk. – De discussies moeten gaan over een gemeenschappelijke interesse die relevant is voor de leden van de groep, het gaat dus niet over ‘jou’. Jouw diensten zijn een bijproduct, een gevolg als jouw prospect interesse toont voor jouw profiel. Ga bijv. geen berichten sturen over je nieuwe logo in een groep van Linux – open source experten. Je kunt daar bijv. wel een vraag stellen over gebruik van Zimbra (een open source exchange tool) en zo de link leggen naar jouw diensten als Infrastructuur-expert.

Twitter – Twitteren om dagelijks berichten in de wereld te sturen om ‘aanwezig’ te zijn, heeft geen zin. Je verdwijnt in de miljoenen tweets. – Wat wel werkt is de hashtag (#) : met een hashtag neem je deel aan een debat over een bepaald onderwerp of je maakt je vindbaar rond een bepaald thema. Je kunt dit ook doen als je naar de Zevende dag (#7dag) of Pauw&Witteman (#penw) kijkt.  Ter info: Media en PR experts gaan zich via commentaren op #7dag of #penw bijv. profileren.  Zeer effectief zijn de hashtags verbonden aan een presentatie, netwerk event, online webinar, … waarbij de deelnemers indrukken of ideeën kunnen uitwisselen en tussen de miljoenen tweets elkaar terugvinden. Eigenlijk is het een publieke chat en dus interactie! Gelijkgezinden kunnen elkaar vinden. Dit leidt meestal tot volgers. Zo heb ik dat ook recent gedaan met een webinar van google waarbij het ging over #ZMOT (zero moment of truth: het nieuwe aankoopgedrag van consumenten). https://twitter.com/ReneKnecht

Youtube – als onderdeel van Google een ongelooflijke krachtige zoektool geworden. – Videomarketing is in opmars. Ik heb zelf mijn aankoopbeslissingen meerdere keren laten beïnvloeden door ‘onafhankelijke gebruikers’- filmpjes. Dit is echt !  – De comments laten toe interactie te creëren. De interactie bestaat erin dat je iets geeft, zoals interessante informatie dat kan gebruikt worden. Bijv. hoe maak je met de iphone een video met kwalitatief geluid? ==> dit is echt een thema waar je je als video -of geluidsspecialist dan kunt profileren. http://www.youtube.com/watch?v=Pi5z4HQoN4c Quora – Vraag en antwoord site: met haast instant interactie over alle mogelijke onderwerpen.

M.a.w. : Ga op zoek naar fora waar er veel interactie is met jouw doelgroep. Denk aan user groups, zelfhulpgroepen,themagroepen…. Bijv. in de financiële wereld heb je heel veel interactie in beleggersforums al sinds begin de jaren 2000 toen het woord ‘sociale media’ nog niet uitgevonden was.

Datingsites? – zijn natuurlijk geen selling tool, maar we kunnen er wel iets van leren. Datingsites zijn zodanig opgezet dat leden elkaar kunnen vinden en…in interactie treden. Geen interactie, geen date.

3 factoren helpen hierbij 1. Je geeft iets van jezelf bloot! Ook om te verkopen moet je iets van jezelf weggeven. Toen ik in 2004 met social media begon op het toen in opmars zijnde Ecademy netwerk moesten we een profiel aanmaken en onszelf beschrijven in 50 keywords. Dit gaf heel veel interactie. De leden die jouw profiel bezochten konden zich al dan niet herkennen. Er was dialoog (= interactie). De gemeenschap van ex-Ecademy leden is nog zichtbaar op de andere sociale media kanalen en na al die tijd kennen we elkaar nog bij naam en voornaam. Je kunt dit ook bij je Linkedin profiel toepassen onder ‘interests’ : zo heb ik in mijn profiel 50 keywords staan waaronder ‘success’ en ‘failure’ : regelmatig krijg ik vragen waarom ik dat in mijn profiel zet. Door iets van jezelf weg te geven maak je jezelf kwetsbaar en tegelijkertijd creëer je opportuniteiten. Dat zijn de regels van het spel. Give to Get. Er is geen alternatief. http://www.linkedin.com/in/reneknecht

2. Je doet het ‘gratis’ Niet alleen in termen van geld maar je geeft vooral aandacht en verwacht geen aandacht terug. Je wilt een waarde leveren. In eerste instantie geef je dus meer dan je zult krijgen. Je neemt een houding aan van ‘overvloed’ en wordt zo aantrekkelijk. Let op: in koude acquisitiegesprekken beveel ik wel een evenwicht tussen geven en ontvangen aan! Bij sociale media heb je geen of weinig controle over de interactie door gebrek aan face-to-face contact, dus het ligt daar iets anders.

3.  Wees authentiek Tegenwoordig is dit een buzzwoord. Mede dankzij de sociale media omdat je jezelf niet meer kunt verbergen achter een paraplu van een bedrijfsnaam of merknaam. Mensen doen zaken met mensen. Jezelf zijn en op een natuurlijke manier verkopen zal de belangrijkste tool voor zelfontwikkeling worden.

Speciaal voor specialisten, experts, technici, consultants, ondernemers die hun specialistische kennis en dus ook zichzelf moeten verkopen stel ik deze week gratis een audiofile beschikbaar met 3 tips om jezelf en je expertise beter te positioneren en te verkopen op een natuurlijke manier. Hier vindt u de link: http://www.differentiationselling.com/verkopen-voor-experts/

Copyright © 2013, René Knecht

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page