Intuïtie aan het werk
Stel je moet een mail of een rapport doorsturen en je denkt een tijdje na over de formulering van de inhoud. Hiervoor moet je concentratie opbrengen. Je blijft tot het laatste moment over de gevormde zinnen nadenken…tot je de beslissing neemt en via de Send knop de mail eindelijk verstuurt. Vervolgens ga je achter een kop koffie om jezelf te belonen en… in die pauze borrelen plots nieuwe ideeën op. Er worden nieuwe verbanden gelegd. Je wilt nog zaken aanvullen. Dit is intuïtie aan het werk.
Intuïtie ontstaat in de “pauze“, in het loslaten. En dus moeten we als verkoper af en toe zwijgen zodat de klant een (deel-)beslissing kan nemen. Daarom is het belangrijk om de klant met zichzelf te laten onderhandelen (naar binnen laten keren). In de ruimte die je zo creëert ontstaat dan geleidelijk de wil tot veranderen zonder push, zonder wilskracht. De klant hoeft zijn keuzevrijheid niet meer te verdedigen. Dealing with Objections wordt dan overbodig. Het gaat meer vanzelf.
Omgaan met onvoorspelbaarheid
In de seminars hechten wij extra belang aan het schoonvegen van de “eigen bril” wat je met een procesgerichte vraagstelling bekomt. De klant zal op zijn beurt antwoorden geven waar je zelf nog niet aan gedacht hebt. Er ontstaat een waarde gecreëerd in het verkoopsproces, door de wijze waarop we verkopen. Zie ook: verkoop waarde i.p.v. een oplossing
Intuïtie heeft zowel een actieve als een passieve component, ze werkt integrerend. Het is een combinatie van push en pull. Je geeft de controle op en krijgt daardoor weer controle terug. Dit is de kracht van dialoog en echte ‘process power’.
Copyright © 2013, René Knecht
コメント