top of page
Zoeken
Foto van schrijverRene Knecht

Hoe breng je de klant terug in de pubertijd?

Marketing of authenticity, marketing van authenticiteit


Een van de meer inspirerende komieken en acteurs die we gekend hebben is Robin Williams, overleden in 2014 na zelfmoord. Zijn innerlijke leegte, depressie en verslavingen waren tegengesteld aan zijn expressieve acteren, dat mogelijks een overlevingsmechanisme was ... Dus in die zin was hij niet authentiek, hij speelde een externe rol (persona, masker), maar wel zeer goed.


Zijn films vind ik desondanks niet bijzonder behalve één uitspringer: Dead Poets Society (1989).

Ik keek er recent naar met mijn zoon in kader van het lesvak Engels waar ze over de film geleerd hebben en het gedicht bespraken van "O Captain! My Captain!" van Walt Whitman .

Je moet van staal zijn als je geen traantje laat wegpinken bij onderstaande scène, als je de opbouw van de film hebt gezien. #ohcaptainmycaptain.


Robin Williams, "O Captain, O Captain"​, afscheidsscène, Dead Poets Society


Het gaat over het oeroude thema van de REBEL die iets wilt veranderen in de wereld en daarbij heel veel tegenstand ondervindt.

Williams wilde in de film als leraar Engels op een strenge elite-kostschool leerlingen leren authentiek te zijn en liefde voor taal en poëzie bijbrengen. #carpediem



Robin Williams (Mr. Keating) ging hierbij tegen het establishment in met onconventionele leermethoden en ook Passie, Emotie🔥🌸!


Hij kon uiteindelijk de strijd niet winnen: maar wel eervol afdruipen in een pakkende afscheidscène die nog jarenlang nazindert.



archetype van de rebel, authentiek zijn, niet conventioneel zijn
Robin Willams in Dead Poets Society, archetype van de Rebel

We worden ontroerd en zijn aangetrokken door de REBEL. Het is iets in ons onderbewuste, wat ons fascinatie geeft. Dat is met alles zo wat je onderdrukt. Marketeers met inzichten in deze archetypen gebruiken dit om kassa-successen te creëren. We dromen van zo een held te zijn. Het zit in het DNA.


Zit er in jou een Rebel?

Toch gedragen we ons niet zo in de maatschappij. Daarom sluimert het in ons onbewuste. Wat onbewust is gaat zich zwart/wit gedragen of zeer emotioneel. Daarom word je emotioneel. Daarom raakt het.


In de dagelijkse praktijk geloven we in Big Data, Best Practices, Analytics en Standaarden in marketing.

Het wijst op 'steriel denken' = zonder contact met gevoel. Men wilt eenvoudige modelletjes, volgens een pensée unique, liefst niet te ingewikkeld want we hebben al zoveel rapporteringen ... hierdoor is er gebrek aan creativiteit: 'men kan zich niet laten gaan', het wordt eentonig, #metoo.


Zo ontstaan rebellen! De lokroep van het onderbewuste is een bekend sprookjesthema gesymboliseerd door het Woud, de Zee, de Chaos, ... symbolen van de vrouwelijke anima of het 'de prinses kust de kikker-prins wakker' - thema.


We hebben schrik om af te wijken van de norm. Dat is inherent aan de culturele opvoeding en onderwijssystemen. Het is niet verkeerd op zich, het heeft een functie: we hebben ook behoefte aan een stabiele maatschappij. We willen graag dat de treinen op tijd zijn en eten op ons bord. Dus we hebben ook volgzaamheid nodig. In de industriële samenleving werd je daar op geselecteerd, niet op creatief inzicht. Het creatieve zelf (voor sommigen ook de ziel) is een bedreiging voor machtsstructuren.


Maar je kan een oerdrive niet blijvend onderdrukken, vroeg of laat komt het eruit. Vanaf de pubertijd tot 60+. The Big Resignation is in dit kader geen toeval.

Je verandert bijv. van job zodat je meer jezelf kunt zijn, ten minste dat zou een motivatie kunnen zijn. Je neemt die beslissing om van werkgever te veranderen soms tegen het advies van je naaste omgeving in. Jouw interne drive is immers aangesproken (bezieling, creatieve zelf). Het is sterker dan iemand anders zijn mening. Je hebt even je ego losgelaten. Daardoor kon je contact maken met die onderbewuste stroming. Probeer deze transformatiemomenten te her-inneren in jouw levensloop.


Veranderen van WERK

==> je verkoopt als werkgever dus geen job maar een “career change”. Je gaat dan een andere taal gebruiken in je arbeidsmarktcommunicatie. Hoe zou je dat kunnen omschrijven in jouw woorden?


Veranderen van Levensstijl of geloof

==> Je sluit je aan bij een club/cult/beweging/motorbende omdat je jezelf wilt zijn.

==> Je verkoopt geen ideaal maar een ‘thuiskomen gevoel’. Je verkoopt authenticiteit. Je omgeving kan natuurlijk veel weerstand tonen als je plots je hoofd kaal scheert of veganist wordt of andere politieke ideeën gaat verkondigen … het lijkt dan dat mensen door een tweede pubertijd gaan = zichzelf worden.


Bij doorvoelde transformaties gaan mensen “moed” tonen. Dit is belangrijk want de weerstand tegen verandering vanuit de omgeving/organisatie kan groot zijn. Als je deals hebt verkocht in B-to-B was er waarschijnlijk steeds iemand die bereid was zijn nek uit te steken om het contract getekend te krijgen. (de change agent). Dat was omdat je een transformatie verkocht.


Conclusies

Waar ben jij de gamechanger die helpt jouw klanten authentieker, zichzelf te worden?

Hoe kunnen zij dankzij jou nog meer zichzelf zijn? Dit geldt voor alle producten, oplossingen, diensten die je verkoopt: ook IT, machines, bits en bytes ... ergens raak je iets. Anders wordt er geen deal gesloten.


Als je deze sleutel van transformatie, de taal van het veranderbrein, ontdekt:

  • Welke taal ga je dan spreken, schrijven?

  • Welke vragen ga je stellen om contact te maken met deze verborgen idealen?

  • Hoe help je je klant om zijn verhaal opnieuw te her-construeren? Dit zijn de verkoopskills die je je kunt eigen maken via Differentiation Selling. Dankzij deze verkoopskills leer je bovenstaande op een natuurlijke manier.

Daarom spreken we van blinde vlekken in marketing en sales. Als eigenaar van een bedrijf of account manager ontgaat het je want je bent te gefocust op je oplossing. Hoe vreemd dit ook klinkt. Er is een helicopterview nodig. Het is zoals de kapper die zelf te lang haar heeft of de loodgieter bij wie de kraan steeds lekt.


Niet nog meer meten, schema's en analytics: wel relevant, wel niet voldoende. Je zult iets moeten (aan-)raken. Dat is de wereld van subjectiviteit, emoties en transformaties.


Resultaat: het maakt je direct uniek en je schakelt de concurrentie uit. Ze is 1000X sterker dan de RATIO. Je maakt je content dan zo persoonlijk dat je niet meer copieerbaar bent. #CompetitiveDifferentiation


Succes!

Deze post is in een reeks van Linkedin-newsletters speciaal gewijd aan dit thema.



Copyright © 2011, 2016, 2018, 2022 René Knecht, Centrum voor Nieuwe Klanten

19 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page