Dit WE bekeek ik sinds lang weer eens … mijn google analytics-account: mijn focus ligt op creëren van content en niet zo op wie wat leest. Eerst verspreiden, dan analyseren.
In social selling maakt men o.a. gebruik van contentmarketing om een idee, boodschap of emotie te verspreiden zodat contact kan worden gemaakt met klanten en prospecten.
Content marketing: is het verspreiden van relevante content (in de vorm van tekst, beeld, audio, video, een kwis, spelletje, …) voor jouw doelgroep waarmee je dan interactie creëert. Hier kan dan een relatie uit ontstaan. Proces = geven en nemen. De content kan inhoudelijk zijn (delen van info, kennis, nieuws) en ook emotioneel zijn (je wilt een gevoel overbrengen , een associatie met jouw als persoon, bedrijf, merk).
Toch is het eens interessant om te zien wat de verschillen zijn in content marketing bij het inbound en outbound benaderen van mijn doelgroepen (= jullie ;-). En hoe kan ik mij daardoor inzake content beter afstemmen op potentiële klanten. (SEO = search engine optimization, vanuit de inhoud in dit geval)
Outbound = dwz ik neem proactief de lead welke content ik stuur en via welke kanalen. Ik neem het initiatief. Deze wekelijkse nieuwsbrief is een vorm van outbound-marketing. Dit stelt mij in staat een nieuw idee te lanceren of iets te bespreken waar lezers bijv. niet van op de hoogte zijn. Dus een onderwerp dat ze zelf niet gaan opzoeken.
De meeste geopende nieuwsbrieven zijn bijvoorbeeld:
http://www.differentiationselling.com/content/hoe-open-je-een-koude-prospectie-gesprek/
http://www.differentiationselling.com/content/creeer-en-benoem-een-concurrent/ (hier zijn geen boeken of wetenschappelijke artikels over geschreven. Dit idee is nieuw dus er wordt niet naar gezocht op internet, ik moet het dus ‘pushen’ om de lezer te ‘challengen’)
Inbound = d.w.z. Ik creëer content waar bezoekers actief naar op zoek zijn en via dewelke ze de weg vinden naar mij of de website. Daar kunnen ze gratis ebooks, audio’s downloaden of artikels zoeken ivm een bepaald onderwerp. De klant neemt het initiatief. Dit kunnen ook artikels zijn op andere sites zoals verkopersonline.nl of in een tijdschrift als AD REM – VVZC (Vlaamse Vereniging voor Zakelijke Communicatie). Het hoeft niet altijd digitaal te zijn.
Bijvoorbeeld: via google analytics zie ik pieken bij google zoekopdrachten naar het ”valse consensus-effect’.
==> tip: uitleg geven over wetenschappelijke onderzoeken en hoe dit kan toegepast worden werkt bijzonder goed, hier wordt op gezocht via google – ‘organic search’)
http://www.differentiationselling.com/fieldcoaching/ (fieldcoaching was geen actieve pagina omdat ze valt onder andere trajecten maar er wordt blijkbaar veel op gezocht dus heb ik ze weer geactiveerd)
Inbound via social media? ‘geven’ vs ‘nemen’ – mindset
Voor de opleidingen Social Selling komt men eerder bij mij terecht via mijn linkedin profiel. Linkedin kan ook als landingspagina gebruikt worden. Vaak prospecten die mij niet kennen contacteren mij “out-of-the blue” omdat ze op zoek zijn naar skills om via social media proactief contact te leggen met prospects. Vaak zijn dit gevestigde waarden die niet zo bezig zijn met bijv. verkopen van innovaties (= d.i. een voorbeeld van een landingspagina dat je ook op de homepage ziet, een inbound – kanaal waardoor veel lezers geabonneerd zijn op deze nieuwsbrief).
Werkt inbound marketing?: Ja en vooral bij prospects die actief op zoek zijn naar bepaalde info. Dit is doorgaans een fractie van de markt (3% volgens de statistieken). Dus als je een gevestigde waarde bent en je spontane aanvragen drogen plots op dan zal inbound niet voldoende zijn om de vraag weer aan te zwengelen. Als mainstream-bedrijf is je markt vooral in die overige 97% of er ergens tussenin.
Werkt outbound marketing?: Ja en enkel met die content die relevant is voor jouw doelgroep. Het werkt meer vanuit een giving mindset vs een taking mindset. Zelfpromotie werkt niet (= taking mindset, je zoekt aandacht), uitgezonderd als je president van de US bent of een wereldwijd erkende goeroe. Daarom zegt men soms: die marketingtrucs waarover je veel leest, ze werken wel maar enkel voor de goeroe’s.
Deze meer luchtige post bijvoorbeeld trok veel aandacht (views): https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6493856921731239936
Als je daarnaast op een klantgefocuste + relevante manier kunt connecteren, dan kun je ook proactief afspraken maken en/of een relatie creëren met je prospects. Daar ligt de uitdaging. Het evenwicht zoeken tussen geven en nemen, en wel eerst geven. En eigenlijk is dat waar het in verkoop om draait, ook zonder social media.
Meer info op: Verkopen via Linkedin – Social Selling
Succes in de verkoop! mvg, Rene Knecht
=====================
Meer tips:
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
Of kijk rond: www.differentiationselling.com
Copyright © 2010-2019, René Knecht Differentiation Selling is Registered in US Patent and Trademark Office. Differentiation Selling is Registered in The Benelux Office for Intellectual Property (BOIP)
Comments