Ken je het gevoel van verliefd te zijn?
Je krijgt energie, bent super positief, hebt zelfvertrouwen en je voelt je partner op wie je verliefd bent haarfijn aan.
Je ontdekt dezelfde gedachten en gewoonten op hetzelfde moment: “hééé , jij doet dat ook…” “ja ik ook….leuk “…je voelt verbondenheid en…verandering: je gaat je anders kleden, neemt ideeën van de ander over, …soms onderga je een metamorfose als gevolg van die nieuwe extreme ‘openheid’.
Is dit fantasie of realiteit?
Het is realiteit: als je heel erg gefocust bent op de ander ga je hem/haar begrijpen. Het lijkt dan magie: je ervaart synchroniciteit, het loopt op wieltjes.
Daarentegen: je kunt niet meer neutraal zijn. Grenzen vervagen: je verliest jezelf in de ander. Veel adrenaline: Plezant! Je durft meer risico nemen en ondergaat verandering. Anderzijds kun je ook de controle verliezen en dat kan ook plezant zijn. Soms eindigen relaties wel in een nachtmerrie, je was blind. Je was in een trance. Je zag het niet aankomen.
Relaties zijn een samenspel, een wisselwerking: je wordt geraakt door de ander en de ander wordt geraakt door jou. De ander zal zich laten raken als jij dat ook doet.
Ben je iemand die gemakkelijk “Ja” zegt? Bovenstaande is misschien extreem als voorbeeld maar dit is wat er, hopelijk in mindere mate, gebeurt als je 100% kunt focussen op je klant: je gaat bij wijze van spreken “gedachtenlezen”. Je vindt al snel ‘common ground’. De klant wordt opener en je kan je visie overbrengen.
Paradox van beïnvloeden: als je iemand wilt beïnvloeden, word je zelf beïnvloedbaar. Dit is het gevolg van de in mijn seminaries veel besproken interactie in 2 richtingen. ==> Hierbij introduceren we het concept ‘Gezond assertief’ dat slaat op de grenzen die we dan proberen te handhaven. Het risico bestaat immers dat je te meegaand wordt en professionele aankopers (die veel training volgen) profiteren daarvan. Je deal vertraagt als je te veel eenzijdig hebt gegeven. Meestal geraak je dan niet voorbij de prospectiefase. De verandering kan dan,door gebrek aan interactie, immers niet tot stand komen. Ja” wordt uiteindelijk een “Nee, nu niet…”
Het klinkt niet altijd logisch…
verkopen is een dans en de dans zal gedanst worden of je nu wilt of niet. Als je aan de zijlijn blijft staan dan blijf je staan en ga je alleen naar huis.
Dat evenwicht bewaren (‘dansen’) is wat je vaak als verkoper moet leren: de klant mag niet te veel nemen en te weinig geven. De verkoper mag niet te veel weggeven. Daar zit de moeilijkheid bij verkopen. Dit kun je niet uit boeken leren.
In deze
video geef ik je 3 tips over hoe je de leiding krijgt en dat evenwicht kunt behouden in een verkoopgesprek. (gratis te downloaden via deze pagina)
Conclusie: Co-Creatie
Je kunt maar verkopen of je klant adviseren als er interactie is geweest. Je klant moet je advies nog ‘slikken’ of positiever uitgedrukt ‘ integreren’ : dat proces is wat ik versta onder verkopen. De klant denkt na over jouw advies en voegt er iets aan toe. Vaak krijgt het als in iedere goede relatie iets onvoorspelbaars. Het is namelijk ook ‘zijn’ oplossing. Laat de klant maar twijfelen. Een kritische klant wordt een goede klant. Er is tenminste interactie. Je wordt er allebei beter van. Dit is co-creatie.
=======================================================================================
Willen jullie hierover verder van gedachten wisselen : deel of lees andere ervaringen in de Linkedin Group Differentiation Selling® (je kunt daar gratis lid worden)
Copyright © 2010-2014, René Knecht
Differentiation Selling is Registered in US Patent and Trademark Office. Differentiation Selling is Registered in The Benelux Office for Intellectual Property (BOIP)
Comments